Test Sertifikalarının Sınıflandırılması

Test Sertifikalarının Sınıflandırılması

Yapısal çelik ürünleri üreticileri, piyasaya sürdükleri ürünlerin istenen özelliklerde (çekme mukavemeti, akma mukavemeti, uzama, kimyasal değerler, vs.) olduğunu beyan etmek için test sertifikaları hazırlarlar. Bu sertifikalar EN 10204 standardına göre Tip 2.2 “Test Raporu” veya Tip 3.1/3.2 “Muayene Sertifikası” olarak adlandırılır.

test sertifikasi siniflandirma

Siparişe Uygunluk Beyanı 2.1 (Tip 2.1)

Üretici tarafından verilen siparişe uygunluk beyanıdır. Bu belge üreticinin ürün standardına uygunluğunu gösterir. Bu belge üzerinde ürüne ait speifik bir bilgi bulunmaz ve genelde test ve karbon eşdeğeri (CEV) bilgileri bulunmaz.

Test Raporu 2.2 (Tip 2.2)

Üretici tarafından verilen, ürüne özel olmayan test sonuçlarının yer aldığı sertifikadır. 2.2 test raporunda tipik bir ürüne ait test sonuçları bulunur. Bu sonuçlar başlangıç tip testinden ya da bir örnekten alınmış olabilir ancak, sevk edilen ürüne ait sonuçları içermez. Bu tip raporlar genelde kimyasal analiz ve karbon eşdeğeri bilgisini içermez. Kimyasal analiz ve karbon eşdeğeri (CEV) bilgisi kaynaklanabilirlik ve galvanizleme kabiliyeti ile ilgilidir.

Muayene Sertifikası 3.1 (Tip 3.1)

Üretici tarafından görevlendirilen ancak imalat bölümüne bağlı olmayan bir ekip tarafından ürüne has testlerin yapılmasıyla hazırlanan sertifikadır. Testler her bir üründen, lot yada dökümden alınır. Test sonuçları ürün standartlarında, yasal düzenlemelerde ve siparişte belirtilen kurallarda istenen tüm değerleri içermelidir. Bu sertifika üretici tarafından atanmış, üretim prosesinden bağımsız bir kişi tarafından onaylanabilir.

Muayene Sertifikası 3.2 (Tip 3.2)

Üretici tarafından görevlendirilen test personeli ve bir üçüncü taraf denetçi nezaretinde yapılan test sonuçlarını içeren sertifikadır. Bu sertifika 3.1 muayene sertifikasının tüm özelliklerini taşımasının yanında ayrıca testlerin bağımsız bir üçüncü taraf gözetim personeli nezaretinde yapılması ve bu gözetim personelinin de onaylaması gerekir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.