Uygunluk Değerlendirme Teknikleri

Yazdır

Uygunluk Değerlendirme Teknikleri

Uygunluk değerlendirme bir ürün, işlem, sistem, kişi ya da kuruluşun önceden belirlenmiş gereksinimleri karşılayıp karşılamadığının belirlenmesidir. Uygunluğun değerlendirilmesi için değerlendirme yapılacak konu ile ilgili farklı yöntemler kullanılır. Hangi yöntemlerin kullanılması gerektiği ürünün, sistemin ya da uygunluk değerlendirmesi yapan kuruluşun bağlı olduğu standartlarda belirtilmiştir.

uygunluk degerlendirme yontemleri

Uygunluk değerlendirme yöntemleri aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

Test etme

Bir objenin bir yada birden fazla karakteristiğini belirlenmek için yapılan işlemdir. Endüstride daha çok mamul, yarı mamul ve ham malzemelere uygulanır.

Kontrol etme

Göz kontrolü, ölçme, karşılaştırma gibi yöntemler ile fiziksel parçalara uygulanan değerlendirmedir. Burada kontrolü yapan personelin bilgi ve tecrübesi önem kazanmaktadır.

Denetleme

Denetim; kanıtların yerinde görüldüğü ve elde edilebildiği, kriterlerin ve ölçütlerinin bulunduğu sistematik, bağımsız ve dokümante edilebilen bir süreçtir.

Belirleme

Bir ürün, süreç veya hizmet için belirtilen gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı konusunda kanıt toplama süreci. Bu süreç genellikle ürün ya da kuruluşlar için kullanılsa da bazı durumlarda personel belgelendirmesi için kısmen ya da tamamen kullanılabilir.

Sınav yapma

Genellikle birbiri yerine kullanılabilen farklı teknikler ile bir kişinin bilgi ve becerisini ölçmeye sağlayan yöntemdir. Çoğunlukla kişilerin yeterliliklerini ölmek ve belgelendirmek için kullanılır.

Değerlendirme

Bir kuruluşun gerekli teknik yeterliliğe sahip olup olmadığını ve ilgili şartları yerine getirip getirmediğini belirleme sürecidir. Değerlendirme genellikle bir kuruluşun akreditasyon ve eşitliğin değerlendirme sırasında yürütülmektedir.