Bir Koçluk Toplantısı Diyalogu

 

bir kocluk diyalogu

Sorun: Düşük Performanslı Çalışanlar

İŞ SAHİBİ ― Çalışanlarım kendilerinden beklediğim işleri ya yapmıyorlar ya da özensiz yapıyorlar.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Konuyu biraz daha açmak adına bana örnekler verebilir misiniz?

İŞ SAHİBİ ― Örneğin satışa giden çalışanım, müşteri ziyaretlerinden sonra bana bu ziyaretin nasıl geçtiğine dair bir rapor hazırlamıyor?

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Söz konusu rapor hazırlanmadığında bu sizin açınızdan nasıl bir sıkıntı yaratıyor?

İŞ SAHİBİ ― Gidilen müşteri ile ilgili detaylı bilgi sadece o satışçının zihninde kalıyor, görüşmeyle ilgili detaylar da yazılmadığı için ben takip edemiyorum, daha sonra tekrar o müşteriyle görüşülmesi gerektiğinde bir önceki detaylar yazılı olmadığı için birtakım şeyler unutulabiliyor ve bu da müşterinin karşısında zor durumda kalmamıza neden oluyor.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Bu durum her ziyaretten sonra mı gerçekleşiyor ya da arada bir rapor hazırlanıyor mu?

İŞ SAHİBİ ― Arada bir hazırlanıyor, ama o da istediğim kadar bilgi içermiyor. Kendisini bu konuda defalarca uyarmama rağmen bu durumu pek de umursamıyor.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Siz bu durum karşısında ne yapıyorsunuz?

İŞ SAHİBİ ― Uyarılarım dikkate alınmadığı ve o çalışanımı da kaybetmek istemediğim için her ziyaretten sonra onun bana anlattıklarını kendim raporluyorum. Ama bu ben de ciddi bir sıkıntı yaratıyor.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Biz size her zaman "İşyerinizde veya özel hayatınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa, bunun sebebi sizin onları henüz ele almamış olmanızdan kaynaklanıyor" diyoruz. Şimdi, size bu sıkıntı veren durumu ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz? diye düşünelim. Çalışanınızı bu görevde çalıştırmaya karar verdiğinizde kendisinden neler beklediğinizi bildirdiniz mi?

İŞ SAHİBİ ― Daha önceden satış tecrübesi olan bir çalışan olduğu için açıkçası yapacağı işle ilgili bir detay konuşmadık. Sadece ürünümüzü tanıttık. Aslında şimdi siz söyleyince şöyle düşündüm; acaba biz kendisine burada yapacağı işlerle ilgili detaylı bilgileri verseydik daha mı iyi olurdu?

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Kesinlikle evet, çalışanınızı işe aldığınızda onu hangi görevde çalıştıracaksanız, o görevin tanımını mutlaka yazılı olarak ona vermeniz gerekiyor. Bu sizin işletmenizde kuracağınız sistemin çok önemli bir parçasıdır. Eğer çalışanlarınızın izleyeceği yolu siz belirlemezseniz, onları takip etmekte ciddi olarak zorlanırsınız ki şu anda yaşadığınız sıkıntı da bunun bir parçası. Ama dikkat ederseniz bu sıkıntının tek kaynağı görev tanımı değil. Şimdi düşünmeye ve konuşmaya devam edersek, diyelim ki çalışanınızın bir görev tanımı var, ama hala bu kendisinden istediğiniz raporları yazmıyor? Bu durumu bir de bu gözle ele alırsak, çalışanınızın bu raporları nereye yazması ve nasıl yazması gerekiyor?

İŞ SAHİBİ ― Müşteri ziyaretinden sonra görüşmeyle ilgili bütün detayları herhangi bir kağıda yazmasını istiyorum. Sadece bu kadar ama bu bile ona zor geliyor.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Çalışanınız bu raporda sizin özellikle istediğiniz detayların ne olduğunu biliyor mu?

İŞ SAHİBİ ― O kadarını da anlatmadım, sonuçta tecrübeli biri olduğu için görüşmede nelerin önemli, nelerin önemsiz olduğunu anlayabilir diye düşünüyorum.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Çalışanınız sizin bu raporları almadığınızda yaşadığınız sıkıntıyı ve ilerde bu müşteriyle yaşayacağınız sıkıntıları biliyor mu?

İŞ SAHİBİ ― Tabii ki hayır, umurunda da olduğunu sanmıyorum.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Neden?

İŞ SAHİBİ ― Aslında onların maaşlı çalışan olması sebebiyle, benim işimi benim kadar umursamadıklarını düşünüyorum.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Onların maaşlı birer çalışan olduğu doğru, ama sizinle birlikte çalıştıkları sürece, sizin işinizi ne kadar geliştirir ve bu işe ne kadar katkı sağlarlarsa, kendileri de bir o kadar kazançlı çıkacaklardır öyle değil mi?

İŞ SAHİBİ ― Evet, kesinlikle ben de böyle düşünüyorum.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Pekiyi, bu durumda çalışanlarınız bu bakış açınızı biliyorlar mı?

İŞ SAHİBİ ― Tahmin ediyorlardır diye düşünüyorum.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Sizin bir lider olarak göreviniz, her zaman olaylara karşı bakış açınızla çalışanlarınıza örnek olmaktır. Sizin belirlediğiniz stratejik hedefinizi çalışanlarınıza aktaramamışsanız, onların sizinle aynı yolda yürümelerini nasıl bekleyebilir siniz ki?

İŞ SAHİBİ ― Bu konuda haklısınız, çoğu zaman yaşadığım sıkıntıları kendi içimde saklıyorum, hatta beni anlayamayacaklarını düşünüp onların yapmaları gereken işleri de üstüme alıyorum. Bu da benim daha çok çalışmama hatta işin içinde boğulmama sebep oluyor.Bu durumda benim çalışanlarımdan ne istediğimi açıkça ifade etmem ve sıkıntılarımı da onlarla paylaşmam gerekiyor öyle mi?

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Şimdi, sizin ilk başta belirttiğiniz size sıkıntı veren duruma geri dönersek...

İŞ SAHİBİ ― Aslında şimdi bir takım şeyler netlik kazanmaya başladı. Ben çalışanıma bu raporların nasıl yazılması gerektiğini ve yazılmaması durumunda nasıl sıkıntıların ortaya çıkacağını kendisine anlatırsam bu problemi çözmüş olurum.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Biliyorsunuz ki, sistemler işi yapar, insanlar sistemleri işletir. Ve yine biliyorsunuz ki yaşadığınız bütün problemlerin kaynağı o konudaki sistem eksikliğinizdir. Her zaman söylediğimiz gibi yazılı olmayan şey sistem değildir. Sizin sorunuzu ele aldığımızda ne yapmamız gerekiyor?

İŞ SAHİBİ ― Doğru, benim size biraz önce ifade ettiğim şeyleri sistem haline getirmem gerekiyor, tabii en önemlisi yazılı bir hale getirip bunu çalışanıma vermem gerekiyor. Öncelikle bu çalışanımın görev tanımını yazıp, onunla bir toplantı yapmalıyım, kendisinden beklentilerimi anlatmalıyım. Daha sonra en azından bir başlangıç olarak, istediğim raporların nasıl yazılacağına dair bir sistem yazmalıyım.

ÖZGÜR KAŞİFLER İŞ GELİŞTİRME KOÇU ― Çok güzel, her zaman dediğimiz gibi ŞİMDİ YAPIN!

http://www.ozgurkasifler.com/default.aspx?pid=62302

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.