EN 1090 ve CE Markalama Sorular-Cevaplar 2

EN 1090 ve CE Markalama Sorular-Cevaplar 2

Sadece lazer kesim yapan bir şirketiz. Nasıl CE markalaması yapmalıyız?

Sadece kesim yapan bir firma için CE markalama yapma zorunluluğu yoktur. Kestiğiniz malzemenin CE markalı olması ve test sertifikalarının müşteriye verilmesi gerekmektedir. Ayrıca EN 1090-2 Madde 6.4.3'e göre kesim prosedürünüzün olması yeterli olacaktır.

en1090 CE mark soru cevap

Şantiyede bakım onarım taşeronumuz var. Bu taşeronun şantiyede yaptığı işler CE markalaması gerektirir mi ya da asıl yüklenicinin CE markalaması altına mı girer?

Bu konu aslında tam açıklığa kavuşmamış bir durumdur. Şantiye işleri "Fabrika" Üretim Kontrolü içinde geçmez. Genellikle malzemeyi müşteri temin ediyor ve kendisi kullanıyorsa CE markalaması gerekmez. Ayrıca müşterini taşeronunun yaptığı işler ana yükleniciyi bağlamaz.

Tasarımın ve imalatın farklı firmalar tarafından yapılması durumunda, tasarımcının sorumluluklarının işin tamamına yayıldığını düşünüyoruz.

Bu bakış açısı doğrudur ancak burada tasarımdan kimin sorumlu olduğunun belirlenmesi gerekir. Eğer tasarım imalatçının sorumluluğundaysa tasarımın da sorumluluğunu üstlenmek zorundadır. EN 1090-1 Annex A'da konu ile ilgili bazı açıklamalar bulabilirsiniz.

Biz saçak ve gölgelik tarzı dış cephe parçaları üretiyoruz. Standart olarak üretilen parçalar çeşitli tipte binalarda kullanılıyor. Hangi uygulama sınıfını kullanmalıyız?

Uygulama sınıfı belirtilmediğinde geçerli sınıf EXC 2'dir.

Yüklenici şantiyede platformlar ve boru destekleri yapmak üzere malzeme alırsa, bu malzeme için CE markalaması gerekir mi?

Yüklenici EN 1090-2 Madde 5'e uygun malzeme almakla yükümlüdür. Eğer alınan malzeme iel bir imalat yapılacak ve müşteriye satılacaksa CE markalaması gereklidir. Ancak şantiye sonunda sökülecek ve nihai ürün ile bir bağı olmayacaksa CE markalama şartı aranmaz.

Korkuluk, parmaklık, kenar korumaları gibi malzemeler EN 1090 kapsamına girmiyor. Bu doğru mudur?

Performansı etkilemeyecek yan ürünler için CE markalamasına ihtiyaç yoktur. Ancak yine de bu konu tam netleşmiş değildir ve müşterinin isteklerine uyulmasında fayda vardır.
Hangi malzeme olursa olsun CE markalamanın ilk şartı Fabrika Üretim Kontrolü belgesidir ve bu belge olmadan CE markalaması yapılamaz.

Standartta EN 287-1 gibi yürürlükten kaldırılmış standartlar var. Bu durumda ne yapılmalıdır?

Bu tarzda standart değişikliklerinde mevcut güncel standart geçerlidir. Yenilikler takip edilmeli ve kullanılmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.