EN 1090 Nedir?

EN 1090 Nedir?

Avrupa Yapı Malzemeleri Regülasyon’unun yayınlanması ile birlikte yapı malzemelerinde CE markası da gündeme gelmiş oldu. EN 1090 ise çelik yapı malzemelerinin CE belgelendirmesi için gerekli harmonize standarttır. Çelik yapı malzemeleri için Regülasyon’un ve EN 1090 standardının kullanılması 1 Temmuz 2014 tarihinden beri yasal zorunluluktur.

en 1090 nedir

Yapı Malzemeleri Regülasyon’unun amacı, yapıların güvenlik performanslarını istenen seviyede tutmaktır. Bu minimum performansı sağlayabilmek için de altı temel prensipten yola çıkılmıştır.

  • Mekanik dayanım ve stabilite (ITT / Başlangıç Tip Testi)
  • Yangın durumunda emniyet (yangın testi)
  • Hijyen, sağlık ve çevre (tasarım)
  • Kullanımda erişilebilirlik ve güvenlik (kullanım talimatları ve risk değerlendirmesi)
  • Gürültüye karşı koruma (risk değerlendirmesi)
  • Enerjiden tasarruf ve ısı muhafazası (çevresel performans)
  • Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı (çevresel performans)

Aşağıdaki iş kollarında faaliyet gösteren şirketlerin Regülasyona göre uyması gereken şartlar vardır:

  • Yapısal kulanım için metalden imal edilen bileşen ve kitlerin imalatçıları
  • Yapısal metal işlerini ithal edenler
  • Ham metal malzeme üzerinde işlem yaparak satanlar

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.