Çelik Yapıların Çevreye Etkileri

Çelik Yapıların Çevreye Etkileri

İmal edilen çelik yapılar ömrünü tamamladıktan sonra sökülerek hurda olarak tekrar haddehanelerde işlenebilir.

Yapılan çalışmalar sonucunda bir beton binanın yaklaşık %75 i tekrar geri kazanılamayacak şekilde doğaya bırakılır. Buna karşılık bir çelik binada %93 oranında geri kazanım mümkündür.

binalarin geri donusumu

Beton binalarda;

Beton binalarda geri kazanım oranı %20 civarındadır, bu değer de yine beton içinde kullanılan çelik ve diğer ekipmanlardır. %5 oranında dolgu malzemesi olarak kullanılma imkanı olan beton binaların %75 lik bir bölümü de yeniden ekonomik olarak kullanılamayacak şekilde doğaya bırakılmaktadır.

Ahşap binalarda;

Ahşap malzeme atıldığı zaman doğaya zarar vermemesini yanında bina yapılırken kullanılan ham malzemenin tamamı orman ürünlerinden üretildiği için orman dokusunun azalmasına neden olmaktadır. Ömrünü tamamlayan bir ahşap binanın sadece %13 ü yeniden kullanılabilmektedir. %58 lik bir bölüm dolgu ya da yakacak olarak kullanılabilmekte, %13 ü geri kazanılabilmekte ve %10 u da yeniden kullanılamayacak şekilde doğaya bırakılmaktadır.

Çelik Binalarda;

Çelik bir binanın kullanım ömrü sonunda geri kazanım oranı yaklaşık %93 dür. Çelik bina söküldükten sonra yeniden kullanılabilen malzeme oranı %6 civarındadır. Sadece %1 lik bir bölüm dolgu olarak atılmakta, ekonomik olarak kullanılamayan bir kısmı olmamaktadır.

Çelik binalar ayrıca ömrünü tamamlamadan bir yerden sökülüp başka bir yere taşınabilmesi nedeniyle de yeniden kullanılabilir durumdadır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.