Çelik Yapıların Yangın Tasarımı

Çelik Yapıların Yangın Tasarımı

Avrupa’da ve Türkiye’de bina tasarımında hissedilen en büyük eksikliklerden biri yangın tasarımıdır. Avrupa bu konudaki eksikliği gidermek amacıyla iki kez AB destekli DIFISEK (Dissemination of Fire Safety Engineering Knowledge - Yangın Güvenliği Mühendisliği Bilgilerinin Yaygınlaştırılması) projesi yürütmüştür.

celik yapilarin yangin dayanimi

Projenin çıkış noktası şu olmuştur: "Avrupa’da mühendisler yangın mühendisliği konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Binalar yangın tasarım esaslarına göre tasarlanırsa, yangından koruma giderleri azalacağından yüksek yapıların toplam maliyetinde %1-3 azalma meydana gelir." DIFISEK Projesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.difisek.eu web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Son 20 yılda yangın mühendisliği konusunda çok önemli gelişmeler olmuş, 10 yıla yakın süren deneysel ve teorik çalışmalar Eurocode 3 (Çelik yapıların tasarımı - Bölüm 1-2: genel kurallar - Yangına karşı yapısal tasarım) standardına yansıtılmıştır.

Çelik Yapıların Yangın Tasarımı Kursu

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) katkılarıyla, 29-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde Çelik Yapıların Yangın Tasarımı Kursu düzenlenecektir. Detaylı bilgi ve kayıt için:
http://www.tucsa.org/tr/uluslararasi_celik_yapilarin_yangin_tasarimi_kursu_2015.aspx

Kurs kapsamında; Eurocode'a göre hazırlanmış olan “Fire Design of Steel Structures” kitabı esas alınacak olup, kursun ikinci gününde ücretsiz dağıtılacak SAFIR demo programından yararlanılarak yangın dayanımının hesaplanmasına ilişkin programın kullanılışı hakkında bilgi verilecektir.

Yapısal Çelik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin, Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) bünyesinde kurulmuş olan ECCS Academy ile koordineli olarak düzenlediği Uluslararası Çelik Yapıların Yangın Tasarımı Kursu’nun (Fire Design of Steel Structures Course) ilk ikisi 2013 yılında Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü’nde ve İstanbul’da gerçekleşmiştir. Kursun üçüncüsü ise bu yıl gelen talep üzerine 29-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde tekrar açılacaktır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.