Yapısal Çelik İşlerinde Toleranslar

Yapısal Çelik İşlerinde Toleranslar

Standartlarda belirtilen toleranslar normal yapılar için gerekli olan doğruluğu göstermektedir. Ancak yapının bazı bölümleri için şartnamelerde özel toleranslar da belirtilebilir. Bazı durumlarda bu özel toleranslara uymak ve bu toleransların uygunluğunu denetlemek maliyetli olabilir.

yapisal celik tolerans

Özellikle büyük yapısal parçaların hassas toleranslarında sadece değer belirtmek yeterli olmayacaktır. Tolerans değeri yanında çevre şartları da belirtilerek uygun şartlarda ölçüm alınmasını sağlayarak, ölçümün tekrarlanabilirliği sağlanmalıdır. Özellikle sıcaklıkla genleşebilen bir malzeme olan çelik, hava sıcaklığından ve güneş ışınlarından etkilenebilmektedir.

Yapısal çelik işlerindeki toleransları iki ana kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlardan birisi imalat, diğeri de montaj toleransıdır.

İmalat Toleransları

Elemanların doğrusallık, boy, bağlantıların konumu, deliklerin yerleri imalat toleransı olarak belirtilir. Modern makina ve ekipmanlar kullanılarak yapılan bir imalat, standartlarda tarif edilen toleranslardan çok daha hassas sonuçlar vermektedir.

Montaj Toleransları

Bitmiş binanın genel ölçümü, dikliği, katlar arası mesafeler gibi toleranslar montaj toleransı olarak adlandırılır. Genellikle asansör, kaplama, cephe elemanlarının bağlanacağı yerler için daha hassas toleranslar istenmektedir. İmalat toleranslarından da etkilenen montaj toleransları, temel, beton ya da zemin hareketleri gibi etkenlerden de etkilenir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.