CTOD Testi (Crack Tip Opening Displacement Test) Nedir?

CTOD Testi (Crack Tip Opening Displacement Test) çatlakların karakteristiğini belirlemek için malzemeye yapılan bir testtir. Malzeme üzerinde başlayan bir çatlak ilerleyerek makinanın ya da ekipmanın kırılmasına ve işlevselliğini yitirmesine neden olur. Bazı durumlarda küçük bir çatlak ile başlayan durum insana ve çevresine geri dönülemez zararlar verebilir.

ctod testi

Günümüzde daha yüksek binalar, daha uzun boru hatları, yüksek hızlı hava ve yer araçları yapılmak için sürekli çalışılmaktadır. Bu nedenle daha dayanıklı malzemeler tercih edilmektedir. Ancak daha mukavim malzeme demek aynı zamanda çatlak riskini arttırmak demektir.

Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için daha fazla test yapılmakta ancak bu testler her ihtimali görmeye imkan tanımamaktadır. Bu nedenle özellikle petrol ve enerji sektöründe CTOD testi önem kazanmıştır.

CTOD Testi malzemenin kırılma mekaniğini görmemizi sağlayan, malzemenin çatlağın ilerlemesine gösterdiği drencini belirleyen bir testtir. Test numunesi üzerine önceden açılan çentik, bu çentiğe bağlı bir ölçüm cihazı ve yapılan eğme sonucunda çatlağın ilerlemesinin incelenmesi ile test yapılır. Test sırasında ve sonrasında çatlağın ne kadar ilerlediği ve ne şekilde ilerlediği gözlemlenir.

Testin asıl amacı malzemenin belli bir yük karşısında çatlayıp çatlamadığı değil, çatlak tespit edildikten sonra kritik olması için ne kadar zaman geçeceği ve çatlak tespiti için hangi yöntemin uygun olacağı ile ilgili bilgileri alabilmektedir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.