Kaliteli Kaynak İçin Doğru Amper, Volt ve İlerleme Hızı

Kaliteli Kaynak İçin Doğru Amper, Volt ve İlerleme Hızı

Kaliteli bir kaynak yapabilmek için kaynak pozisyonu çok önemlidir. Kaynak sırasında her iki elinde kullanılabileceği, uygun kaynak hızının uygulanabileceği, ark boyunun ve açısının ayarlanabileceği bir konum seçilmelidir. Kaynakçının konumu kaynak banyosunu rahatça görebilecek, ark boyunu ve açısını ayarlayabilecek şekilde olmalıdır. Ayrıca kaynağın sesinin duyulması da doğru kaynak uygulaması ile ilgili önemli bilgiler verir.

duzgun kaynak uygulamasi

Elektrot ya da telin kaynak banyosunun kanarlarında gezdirilmesi nüfuziyeti arttırır. Kaynak arkının sürekli olarak kaynak banyosunun ortasında oluşturulması, kaynak banyosunun yalıtlan bir etki oluşturarak nüfuziyeti engellemesine sebep olur.

Sağlam, görselliği düzgün bir kaynak yapabilmek için, sabit ilerleme hızının sağlanması önemlidir. Kaynağın çok hızlı veya yavaş ilerlediğini anlamak için kaynak genişliğine bakılabilir. Eğer kaynak çok yavaş ilerletiliyorsa, kaynak kuvveti kaynak banyosu içinde absorbe edilecektir. Bu durumda kaynak geniş ancak yeterince nüfuziyetli olmayacaktır. Diğer yandan kaynak hızı çok fazla olursa yeterine ısı girdisi oluşturulamayacak ve ana malzeme yeterince ergimeyecektir. Hızlı ilerlemede ince bir kaynak oluşturur ve yetersiz nüfuziyeti vardır. Genellikle en uygun ilerleme hızı, kaynak genişliği elde edildikten sonra, arkın kaynak banyosunun ön kısmında yay çizer şekilde ilerletilmesi ile elde edilir.

Düz pozisyonda yapılan kaynaklarda geri adım tekniği kullanılarak düzgün bir balık sırtı görünümü elde edilebilir. Bu teknikte kaynak banyosunun ön kenarında ilerletilen ark, belli periyotlarla kaynak banyosunun ortasına getirilir.

Resimde görülen kaynaklar ve bu kaynaklardaki muhtemel ilerleme hızı, amper, volt hataları aşağıda verilmiştir.

A: düzgün kaynak
B: ilerleme hızı çok fazla
C: ilerleme hızı çok yavaş
D: voltaj çok düşük
E: voltaj çok yüksek
F: amper çok düşük
G: amper çok yüksek

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.