Döngüsel Ekonomide Çelik

Döngüsel Ekonomide Çelik

Ürünlerin ham malzemeden üretildiği, kullanıldıktan sonra atılan doğrusal ekonominin aksine; döngüsel ekonomide ürün ya da parçaların onarılır, yeniden kullanılır veya geri kazanılır. Bu kavram, sürdürülebilirliğin üç temel taşı olan çevresel, sosyal ve ekonomik faktörleri esas alır. Döngüsel (dairesel) ekonomide yaşam döngüsü yaklaşımı temel alınmaktadır.

circular economy steel

İyi yapılandırılmış bir dairesel ekonomide, çeliğin alternatif malzemelere göre önemli avantajları vardır. Bunlar, az kullanmak, yeniden kullanmak, yeniden üretmek ve geri dönüştürmek olarak tarif edilebilir.

Çeliğin taşıma mukavemetinin muadil malzemelere göre daha yüksek olması nedeniyle daha az malzeme ile istenen ürün üretilebilir. Çelikten mamul bir ürün tekrar tekrar kullanılabilir, kullanım süresi uzundur.

Geri Dönüşüm

Hurda çeliğin yeniden işlenmesi karbon emisyonunu azaltır. Çelik, kalitesinden bir ödün vermeden geri kazanılabilir bir malzemedir. Çeliğin geri kazanımını arttırmak için her ülkede yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Ancak çeliğin kullanım süresinin uzun olması geri dönüştürülen miktarı sınırlamaktadır. Bugün geri dönüşüme gönderilen hurdanın yarısı nihai tüketim mallarından elde edilir.

Yan Ürünlerin Kullanımı

Çelik imaları sırasında açığa çıkan yan ürünler diğer sektörlerde aynen kullanılabilir durumdadır. Örneğin yüksek fırın cürufu çimento üretiminde, kesim ve kumlamadan kalan artıklar da yine inşaat sektöründe dolgu malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

Enerji Verimliliği

Son 50 yılda, üretilen çeliğin ton başına enerji tüketimi %60 oranında azaltıldı. Kaçak ısılar kontrol altına alınarak, optimum işletme bilgisi ve operasyonel kontroller ile bu oranın biraz daha arttırılabileceği tahmin ediliyor.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.