Yönetim Sistemlerinde İç Tetkik

Yönetim Sistemlerinde İç Tetkik

Kalite Yönetim Sistemleri gereği olarak iç tetkikler planlanır. Plan dahilinde yapılır yada yapıldı gibi gösterilir. İç tetkiklerin görünen ve görünmez faydaları hep göz ardı edilir. Sadece sahip olunan ISO 9001, ISO 14001, vs... sistemlerin şartı olduğu için yerine getirilir.

ic tetkik

Halbuki;

- Bu iç tetkikleri yapacak personelin eğitimi ile firmanın kurumsal kimlik kazanması adına önemli bir adım atılmış olur. Personel yaptığı ve yapacağı işleri bilinçli ve planlı yapmaya başlar. Firmanın kimlik kazanmasında rol alacak personel bu eğitimlerle yetkinliklerini arttırırlar. Doğal olarak verimlilikleri de artar.

- İç tetkikler sırasında uygulanan çapraz kontroller, çalışanların şirketin genel yapısı, diğer organlarının ne iş yaptığı, nasıl çalıştığı konusunda da ciddi bir oryantasyon değeri taşır. İnsanların ve birimlerin birbirleri ile iletişimi gelişir. Ortak çalışmalarda yaptıkları işten haberdar olan ekipler daha uyumlu çalışırlar. Birbirlerinin yaptıkları işe bir kat fazla saygı duyarlar.

- İç tetkiklerde görev alan kişiler, diğer birimleri denetleme esnasında yapılan işleri incelerken, tecrübe kazanırlar.

- İşletme körlüğü oluşmuş birim faaliyetlerinde, görünmez hale gelmiş, yada hantal hale gelmiş uygulamaların 3. bir göz tarafından değerlendirilmesi anlamına gelir. Bu sebeple amacına uygun yapılmış bir iç tetkikte, tecrübe sahibi bir iç tetkikçinin gözlem ve önerileri önemlidir. Bizlerin gün içerisinde göremediği eksikler için farkındalık yaratırlar.

- İyileşmeye açık alanların tespitinde önemli bir rol oynar.

Sayılabilecek daha bir çok faydasının olduğunu düşündüğüm İç Tetkiklerin planlı, gerektiği gibi ve tecrübe sahibi insanlar tarafından yapılması işi bilenler için olmazsa olmaz bir uygulamadır. İç Tetkikler sırasında yeni iç tetkikçi olmuş ve iç tetkikçi adaylarının da refakat etmesi tecrübe açısından önemlidir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.