EN 1090 Standardında Hariç Tutulan Madde Olabilir Mi?

Yazdır

EN 1090 standardında hariç tutulan madde olabilir mi?

EN 1090 standardını uygulayarak imalat yapan üreticiler zaman zaman müşterinin talebi bulunmadığından, ITPde ilgili madde olmadığından, ya da bahsi geçen proses uygulanmadığından standartta geçen bazı maddeleri göz ardı ederler.

haric tutma

CE markalaması yapılacak hiçbir üründe standart maddelerinden biri ya da birkaçı göz ardı edilemez.

Ancak bir işi yapmanın da birden fazla yolu olduğu düşünülürse, gerekli planlama ve kurulacak sistem ile zorluklar ve imkansızlıklar aşılabilir.

Eğer bir standart maddesini uygulamak için gerekli ekipman mevcut değil ise, bu proses talimatlar ile tanımlanır. Proses bir alt yükleniciye yaptırılacaksa işin yapılma şartları, kontrol esasları ve sorumluları tanımlanır. Yapılan kontrollerin kayıtları tutulur.

Örneğin ısıl işlem fırını bulunmayan bir üretici de ısıl işlem yapılma yöntemlerini ve kontrol esaslarını dokümante eder ve ısıl işlem prosesi gereken bir imalat yaptığında alt yüklenicisine de bu yöntemleri uygulatır ve gerekli kontrollerini yapar.

Bir proses için farklı teknolojiler kullanan ekipmanı varsa ya da aynı sonuca farklı prosesler ile ulaşılabiliyorsa, her farklı teknoloji ve proses için gerekli test ve deneyleri yapmak ve dokümante edilmesi gerekir.

Örneğin hem manuel (elle) hem de otomatik alevli kesim tezgahı kullanarak kesim yapılan bir üretici, her iki proses için de testleri yaptırmak, talimatları hazırlamak durumundadır. Eğer yöntemlerden birisi yapılan testler sonucu standart gereksinimlerini karşılamadığı görülürse, bu yöntem veya ekipman kullanımdan kaldırılmalı ve bu durum açıkça belirtilmelidir. Eğer uygun olmayan yöntem ilave bir proses ile düzeltilebiliyor ve üretimin bir parçası olarak kullanılıyorsa, bu ilave proses de asıl talimatta açıkça belirtilmeli ve uygulandığı ispat edilmelidir.

Proseslerin bazıları fiziksel şartlar dolayısıyla zaman zaman uygulanabilir ise bu durum talimatlarda belirtilmeli ve gerekli ölçümler yapılarak şartların uygunluğu her seferinde teyit edilmelidir.

Örneğin gerekli ısıtma tertibatı bulunmayan bir boya kabini var ise yapılacak ölçümler, bunların sınır değerleri, hangi şartlarda uygulama yapılamayacağı açıkça belirtilmeli ve uyulmalıdır. Böyle bir durumda ortam şartları her uygulama başlangıcında ve uygulama sırasında kontrol edilmeli ve kayıt edilmelidir.