Çelik Yapıların Çevreye Etkileri

Yazdır

Çelik Yapıların Çevreye Etkileri

İmal edilen çelik yapılar ömrünü tamamladıktan sonra sökülerek hurda olarak tekrar haddehanelerde işlenebilir.

Yapılan çalışmalar sonucunda bir beton binanın yaklaşık %75 i tekrar geri kazanılamayacak şekilde doğaya bırakılır. Buna karşılık bir çelik binada %93 oranında geri kazanım mümkündür.

binalarin geri donusumu

Beton binalarda;

Beton binalarda geri kazanım oranı %20 civarındadır, bu değer de yine beton içinde kullanılan çelik ve diğer ekipmanlardır. %5 oranında dolgu malzemesi olarak kullanılma imkanı olan beton binaların %75 lik bir bölümü de yeniden ekonomik olarak kullanılamayacak şekilde doğaya bırakılmaktadır.

Ahşap binalarda;

Ahşap malzeme atıldığı zaman doğaya zarar vermemesini yanında bina yapılırken kullanılan ham malzemenin tamamı orman ürünlerinden üretildiği için orman dokusunun azalmasına neden olmaktadır. Ömrünü tamamlayan bir ahşap binanın sadece %13 ü yeniden kullanılabilmektedir. %58 lik bir bölüm dolgu ya da yakacak olarak kullanılabilmekte, %13 ü geri kazanılabilmekte ve %10 u da yeniden kullanılamayacak şekilde doğaya bırakılmaktadır.

Çelik Binalarda;

Çelik bir binanın kullanım ömrü sonunda geri kazanım oranı yaklaşık %93 dür. Çelik bina söküldükten sonra yeniden kullanılabilen malzeme oranı %6 civarındadır. Sadece %1 lik bir bölüm dolgu olarak atılmakta, ekonomik olarak kullanılamayan bir kısmı olmamaktadır.

Çelik binalar ayrıca ömrünü tamamlamadan bir yerden sökülüp başka bir yere taşınabilmesi nedeniyle de yeniden kullanılabilir durumdadır.