Etkili ITP (Kontrol ve Test Planı) Hazırlamak İçin 7 Pratik Kural

Etkili ITP (Kontrol ve Test Planı) Hazırlamak İçin 7 Pratik Kural

Bir yapı projesinin beklide en önemli dokümanı Kontrol ve Test Planı (Inspection and Test Plan – ITP) dır.

Net, kısa ve açıklayıcı yazılmış ITP, imalat ve şantiye aşamalarında işleri kolaylaştıracak, işin başlangıcından teslim aşamasına kadar sorumluları ve yapması gerekenleri belirleyecektir.

celik yapi ITP

ITP, Inspection and Test Plan, en temel anlamda yapılacak test ve kontrolleri, tutulacak dokümanları ve sorumlularını belirler.

Bir yapı işinde ITPnin bulunmaması en temel uygunsuzluk nedenidir. Ancak hazırlanacak ITPnin eksiksiz olması, yanlış yönlendirmemesi de bir o kadar önemlidir.

Bir ITP (Kontrol ve Test Planı) hazırlanırken aşağıdaki temel kurallar unutulmamalıdır.

  1. ITP, yapılacak işerin sıralamasını mümkün olduğunca takip etmelidir.
  2. Her adımda yapılacak testler ve kontroller ile bunların miktarları hem standartlara hem de sözleşmeye uygun olmalıdır.
  3. Her maddenin ilgili gereksinimi açıkça belirtilmelidir.
  4. Her bir madde için sorumluluklar, bekleme noktaları, gözetim noktaları, gözden geçirme noktaları iş başlamadan belirlenmelidir.
  5. Bekleme ve gözetim noktaları için bir sistem oluşturulmalı ve bu sistem açıklanmalıdır.
  6. Her bir işlem adımının tamamlanması için gerekli form ve dokümanlar açıkça belirtilmeli gerekirse ITPye eklenmelidir.
  7. Oluşturulacak dokümanların saklama ve teslim edilme durumları açıklanmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.