Şartnamede Toleransları Belirtme Yanılgısı

Şartnamede Toleransları Belirtme Yanılgısı

Şartname ve teknik dokümanlarda toleransları ve teknik uygulama detaylarını yazmak, birçok ana yüklenici, işveren ve üçüncü taraf firmanın düştüğü bir yanılgıdır.

celik yapi sartname tolerans

Bu dokümanlarda işin teknik detaylarından bahsetmek; kuralları net koymak, dokümanın bilgi yüklü olması, yeterli açıklayıcı bilgiyi içermesi olarak düşünülmektedir. Ancak detay bilgileri şartnameye yazmak, şartnamede yazılanın dışında bir gereklilik olmadığı şeklinde anlaşılabilir. Bu durumda şartnameyi hazırlayan kişinin öngörmediği bir durum oluştuğunda belirsizlik meydana gelir. Üretilecek ürün ile ilgili bir yasal mevzuatın olup olmadığı da ayrıca araştırılmalı, varsa bu mevzuata aykırı bir madde yazılmamalıdır.

Şartnamede, üzerinde önemle durulan bölümler için açıklamalar veya standardın projeye uygun değerleri ayrıca yazılabilir, ancak detaylı bilginin ve daha fazlasının hangi standartta bulunduğu ve bu standardın geçerli olduğu ayrıca belirtilmelidir. Hiçbir yasal mevzuat ve standardın bir bölümü tek başına alınıp kullanılamaz, bu dokümanlar bir bütündür ve tamamı birlikte değerlendirilmelidir.

Teknik dokümanlarda standartlardan alıntı yapmak, bu standartların telif haklarını ihlal etmek anlamına gelebilir, ki bu büyük bir suçtur.

Standartlarda belirtilen gerekliliklerin uyulması gereken en az şartları içerdiği düşünüldüğünde, gerekiyorsa iş ile ilgili standardın istediğinden daha fazlası talep edilebilir. Böyle bir durumda konu açık bir şekilde yazılmalıdır.

Çelik Yapı Şartnamesi

Bir çelik yapı projesi için hazırlanan şartname ve teknik dokümanlarda standarttan alıntılar yapmak yerine EN 1090 belgesi olan üretici şartı koymak ve uygulama sınıfını belirtmek yeterli olacaktır. Bunun dışında EN 1090-2 standardında “belirtilmelidir” diye bahsedilen bölümlerden ihtiyaç duyulanların açıklanması daha sonraki süreçlerde meydana gelebilecek karışıklıkları önleyecektir.

İmal edilecek ürün ile ilgili bir yasal düzenleme olması da tüm şart ve dokümanların üzerinde bir bağlayıcılığı vardır. Avrupa ve Türkiye'de imal edilen ya da bu ülkelerde kullanılacak olan çelik yapı malzemeleri imal eden firmaların zaten EN 1090 standardına göre imalat yapması ve belgeli olması gerekliliği Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ile zorunlu hale getirilmiştir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.