Çelik Yapı Uygulamalarında İhmal Edilen Durumlar

Çelik Yapı Uygulamalarında İhmal Edilen Durumlar

Çelik yapı uygulamalarında yasa ve yükümlülükler henüz tam olarak ne üreticiler ne de müşteriler tarafından biliniyor. Durum böyle olunca uygulamada bazı aksaklıklar da yaşanıyor.

celik yapi ihmal hata

Ayrıca Yapı Malzemeleri Regülasyonu kapsamına giren ve girmeyen ürünlerin net bir listesi bulunmadığından yanlış yorumlar da yapılabiliyor.

Gümrükte ya da işin tesliminde aksaklıklar yaşanmaması için, projenin başından sonuna kadar her adımda yükümlülükler kontrol edilmelidir.

Tasarımcılar

Proje gereksinimi olarak her zaman EN 1090-2 standardına atıf yapmıyorlar.
Tasarım Eurocode'a göre yapılmıyor ya da bazı bölümlerde standardın gereksinimlerinden sapmalar yaşanıyor.
Üreticinin kapasitesi ve şartları bilinmeden tasarım yapılıyor.
Bazı çelik projeleri Makina, Basınçlı Kaplar gibi diğer Direktiflere göre yapılıyor, kapsam ayırt edilemiyor.

Üreticiler

Fabrikalarını belgelendirmek için gecikiliyor.
Konuyu bilmeyen herhangi bir danışmanla çalışılıyor.
Belgelendirme için sadece dokümantasyon gerektiğini düşünülüyor, uygulama yapılmıyor.
Kapasite ve şartlarını göz önüne almadan daha üst uygulama sınıfından belge almak için başvuru yapılıyor.

Müşteri / Ana Yükleniciler

Üreticiler fiyatları üzerinden değerlendiriliyor.
Üreticinin sahip olması gereken belge, personel ve ekipman bilinmiyor.
Yeterli teknik bilgiye sahip olmuyor ve hangi standartların kullanılacağı bilinmiyor.
Üreticinin fiziki şartları ve kapasitesi göz önünde bulundurulmuyor.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.