Hangi Tahribatsız Test Yönteminin Kullanılacağını Belirleme

Hangi Tahribatsız Test Yönteminin Kullanılacağını Belirleme

Kaynaklı imalat tamamlandıktan sonra ürün cinsine, standartlara ve müşteri isteklerine bağlı olarak çeşitli tahribatsız testler uygulanır. Gözle muayene hem kaynakçı hem de inspektör tarafından tüm kaynaklara uygulanması gereken bir yöntemdir. Bunun yanında yüzey hatalarını görebilmek için Manyetik test (MT) ve Penetran Testi (PT), kaynak iç kusurlarını tespit edebilmek için de UItrasonik Test (UT) ile Radyografik Test (RT) kullanılabilir.

hangi ndt yontemi

İmalatın ileriki aşamalarında kaynağa test ya da tamir için ulaşma imkanı olmayan bölgelere bir sonraki aşamaya geçilmeden ilk yapılan kaynak kontrol edilmeli ve doğruluğundan emin olduktan sonra imalata devam edilmelidir.

Çelik yapılarda uygulanacak test miktarı EN 1090-2 12.4 maddesi içinde tarif edilmekte ve en az uygulama yüzdeleri tablo 24’de verilmektedir. Tablodan önceki metinde bu oranlar ile ilgili ilave kriterler açıklanmıştır. Ancak EN 1090-2 tablo 24 sadece oranları göstermekte, yapılacak testin tipine dair bir bilgi vermemektedir.

NDT metodunun seçimi için “EN ISO 17635 Kaynakların tahribatsız muayenesi - Metalik malzemeler için genel kurallar” standardından faydalanılabilir.

Tüm yapılan kaynakların öncelikle gözle muayene (VT) yapılmalıdır. Gözle muayenesi uygun olan kaynaklarda kaynak tipine göre ilave testler yapılmalıdır.

Genel olarak nüfuziyetli alın ve branşman kaynaklarında Ultrasonik Test (UT) ve ya Radyografik Test (RT) uygulanarak kaynak nüfuziyeti ve kaynak içindeki hatalar tespit edilir. Ayrıca yüzey hatalarını tespit etmek için Manyetik test (MT) ve ya Penetran Testi (PT) uygulamak uygun olur.

Köşe kaynaklarında ise genelde sadece yüzey hatalarını değerlendirmek yeterli görülmektedir. Bu nedenle gözle muayeneye ilave olarak yüzey hatalarını tespit etmek için Manyetik test (MT) ve ya Penetran Testi (PT) uygulamak uygun olur.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.