ISO 3834 Standardı ve Yapıştırma Teknikleri

ISO 3834 Standardı ve Yapıştırma Teknikleri

Kaynak ve kaynaklı imalat teknikleri günümüz imalat sektöründe oldukça yaygın kullanılan bir üretim yöntemidir. Malzemelerin kesintisiz bir şekilde birleştirilmesi için kullanılan kaynak, aynı zamanda mevcut üretim teknikleri içerisinde verimli, güvenilir ve ekonomik bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

iso 3834 kaynak yapistirma

Uygulama kolaylığı ve geleneksel (konvansiyonel) kaynak yöntemlerin bilinirliği ile sektörde kaynak personelinin yeterli sayıda bulunması nedeniyle mikro ölçekli, 1-5 kişinin çalıştığı, firmalardan çok uluslu firmalara kadar hemen hemen tüm ölçekteki firmalarda mamul ve yarı mamul üretiminde tercih edilen bir yöntemdir.

Bu sayılan avantajların yanında aynı zamanda kaynak kullanarak yapılan birleştirmelerde ana malzemelerin aşırı ısınması nedeniyle içyapıda bozulmalar, sertliğin artması, darbe direncinin düşmesi, akma ve çekme dayanımlarında değişmeler olduğu göz önüne alındığında, mümkün olan ürün gruplarında alternatif proseslerin kullanılması daha uygun görülmektedir.

Bu bilgiyi destekler nitelikte “ISO 4063 Kaynak ve kaynakla ilgili işlemler - İşlemlerin adlandırılması ve referans numaralar” standardı 2018 yılında başlayan çalışmalar ile revize edilmesi önerilmiş ve diğer bağlantı yöntemlerinin de bu kapsamda tanımlanma çalışmaları başlamıştır. Öncesinde sadece kaynaklı bağlantı içeren ISO 4063 standardının, bundan sonra 1000 ile başlayan kodlarda perçin, cıvata gibi mekanik bağlantılara ve 2000 ile başlayan kodlarda yapıştırma tekniğine yer verildiği standardın taslak metninden görülmektedir.

Ancak sektörün mevcut alışkanlıkları ve müşteri beklentileri düşünüldüğünde basınçlı kaplar, köprüler, çelik yapılar, raylı taşıtlar, otomobiller ve uçaklar gibi birçok üründe kaynak tekniğinin yoğun bir şekilde kullanılmaya devam edeceği görülmektedir.

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.