Malzemelerin Et Kalınlığı Yönündeki Mekanik Özellikleri

Malzemelerin Et Kalınlığı Yönündeki Mekanik Özellikleri

Çelik malzemelerin tabakalar şeklinde ayrılması sonucunda oluşabilecek hasarlar tasarım sırasında gözden geçirilmelidir. Yapılan tasarıma göre bir malzeme üzerine bir ya da her iki yöne birden çekme kuvveti geliyorsa, bu malzemenin et kalınlığı yönündeki mekanik performansı da değerlendirilmelidir. Malzemenin bu yöndeki değerleri için, ham malzeme alınırken üreticiye gerekli bilgi verilmeli ve istenilen özelliklerde malzeme temin edilmelidir. Eğer bu mümkün olmuyorsa malzeme üzerinden numune alıp test yaparak da malzemenin gerekli şartları sağlayıp sağlamadığı belirlenebilir.

z testi labaratuvar

Z testi olarak da bilinen EN 10164 standardına göre hazırlanan numunelere uygulanan çekme testi sonucunda, malzemenin et kalınlığı yönündeki mekanik özellikleri belirlenmiş olur. Yapılan test sonucunda malzemenin çekme testi sırasında % kesit daralması hesaplanarak standartta tarif edilen Z15, Z25, Z35 kriterlerinden hangisini sağladığı kontrol edilir.

EN 1993-1-10 standardına göre tasarım aşamasında yapılan hesaplar ile malzemenin sağlaması gereken Z değeri (et kalınlığı yönünde mekanik özellikleri) belirlenmeli ve projelerde belirtilmelidir. Hesaplamalar sonunda 10 ve altında Z değeri gereken detaylar için ilave bir özellik istenmez. Daha yüksek Z değeri gerektiren detaylarda hangi pozlarda bu ilave özelliğin istendiği belirtilmelidir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.