TSE Tarafından Yeni Yayınlanan Standartlar 27.01.2016

EN ISO 9001 Kalite yönetim sistemleri – Şartlar (Quality Management Systems-Requirements) standardı 06.01.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu Standard aşağıdaki durumlarda, bir kuruluşun kalite yönetim sisteminin karşılaması gerekli şartları kapsar:
a) Müşteri ve uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarını karşılayan ürünü, düzenli olarak sağlama yeteneğini göstermeye ihtiyaç duyduğunda,
b) Sistemin sürekli iyileştirilmesi ve müşteri ve uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarına uygunluk güvencesi için gereken prosesler dahil sistemi etkin olarak uygulayarak müşteri memnuniyetini artırmayı amaçladığında.

yeni standart 27.01.2016

EN ISO 3581 Kaynak sarf malzemeleri - Paslanmaz çelik ve ısıl dirençli çeliklerin elle metal ark kaynağı için örtülü elektrotlar – Sınıflandırma (Welding consumables - Covered electrodes for manual metal arc welding of stainless and heat-resisting steels – Classification) standardı 22.12.2015 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu uluslararası standard, paslanmaz çelik ve ısı dirençli çeliklerin elle metal ark kaynağı için örtülü elektrotların-saf kaynak metal kimyasal kompozisyonuna bağlı olarak-, elektrot örtü türlerinin ve diğer elektrot özelliklerinin, saf kaynak metal mekanik özelliklerinin- kaynaklanmış veya ısıl işlem koşullarındaki- sınıflandırılması için gereksinimleri nitelendirmektedir.

EN ISO 6520-2 Kaynak ve ilgili işlemler - Metalik malzemelerde geometrik kusurların sınıflandırılması - Bölüm 2: Basınç kaynağı (Welding and allied processes - Classification of geometric imperfections in metallic materials - Part 2: Welding with pressure) standardı 22.12.2015 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu standard, basınçla yapılan kaynaklardaki kaynak kusurlarını toplar ve sınıflandırır. Düzenli bir kısa gösteriliş belirtir. Basınç kaynağının sebep olduğu farklı kusurların sadece tip, biçim ve boyutlarını kapsar.

EN ISO/IEC 17021-1 Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar Bölüm 1: Şartlar (Conformity assessment -- Requirements for bodies providing audit and certification of management systems -- Part 1: Requirements) standardı 24.12.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

ISO/IEC 17021 standardının bu bölümü; yönetim sistemlerinin her türlü tetkik ve belgelendirme sağlayan kuruluşların yeterliliği, tutarlılığı ve tarafsızlığı ile ilgili prensipleri ve şartları kapsar.

EN 61400-25 Rüzgâr türbinleri - Bölüm 25: Rüzgâr güç santrallerinin izlenmesi ve kontrolü ile ilgili haberleşme sistemleri- Bilgi modelleri (Wind turbines - Part 25: Communications for monitoring and control of wind power plants - Information models) standardı 21.12.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

IEC 61400-25 serisinin hedefi, rüzgâr türbinleri gibi rüzgâr güç santrali bileşenleri ile SCADA sistemleri gibi aktörler arasındaki haberleşmedir.

EN 1991-2 Yapılar üzerindeki etkiler - Bölüm 2: Köprülerdeki trafik yükleri (Eurocode 1) (Eurocode 1 - Actions on structures - Part 2: Traffic loads on bridges) standardı 05.01.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu standardda, ilgili olması durumunda dinamik tesirleri, merkezkaç, yavaşlama ve hızlanma etkilerini ve kazara oluşan durumlarda tasarım etkilerini içeren karayolu trafiği, yaya etkileri ve demiryolu trafiği ile ilgili oluşan yükleri (modeller ve temsili değerler) tarif edilmektedir. Bu standardda tarif edilen oluşan yükler, orta ayak, kenar ayak, parapet duvarları, kanat duvarlar ve yan duvarlar vb. ve temellerini içeren yeni köprülerin tasarımında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu standardda verilen yük modelleri ve değerleri, karayolu ve demiryolu hattına bitişik olan istinat duvarlarının tasarımı için kullanılmalıdır. Bu standardda bazı modellerin sadece uygulama şartları tarif edilmiştir. Gömülü yapıların, istinat duvarlarının ve tünellerin tasarımı için, EN 1990 ilâ EN 1999’da verilen hükümlerden farklı hükümler gerekli olabilir. Mümkün olan tamamlayıcı şartlar, Milli Ekte veya münferit proje için tarif edilebilir. Bu standard, EN 1990 (özellikle Ek A2) ve EN 1991 ilâ EN 1999 ile birlikte kullanılacak şekilde tasarlanmıştır.

ISO 10002 Kalite yönetimi – Müşteri memnuniyeti – Kuruluşlarda şikâyetlerin ele alınması için kılavuz bilgiler (Quality management - Customer satisfaction - Guidelines for complaints handling in organizations) standardı 06.01.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu standard kuruluşlarda müşteri memnuniyeti için şikayetlerin ele alınması için kılavuzluk bilgilerini kapsar.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.