Kaynak Koordinatörünün Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kaynak Koordinatörünün Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kaynak işlerinin koordinesi ve kontrolünü yapacak personelin yeterli bilgiye sahip olması ve standartları bilmesi beklenir. Kaynak koordinasyon personelinin görev ve sorumlulukları ISO 14731 standardında tanımlanmıştır.

welding engineer

Kaynak koordinatörünün teknik bilgisi, genel ve uzmanlaşma olmak üzere iki kategoriye ayrılır.

Uzmanlaşma da kendi içinde 3 seviyede değerlendirilir: Temel, özel, kapsamlı.

Temel teknik bilgi, planlama, yönetme ve test etme görev ve sorumlulukların sınırlı yerine getirildiği, sadece basit kaynak işler için gerekli teknik seviyedir.

Özel teknik bilgi seviyesi, planlama, yönetme ve test etme görev ve sorumlulukların yerine getirildiği, kaynaklı imalat için gerekli teknik seviyedir.

Kapsamlı teknik bilgi seviyesi, planlama, yönetme ve test etme görev ve sorumlulukların tümünün yerine getirildiği, ISO 14731 madde 6.1 de tarif edilen teknik bilgi seviyesidir.

EN 1090 standardına göre de;

EXC 2 sınıfı, düşük kalite ve ince malzemeler için temel,
EXC 2 sınıfı ve orta kalınlıktaki malzemeler için özel,
EXC 2 sınıfı ve kalın malzemeler için kapsamlı,
EXC 3 sınıfı, düşük kalite ve ince malzemeler için özel,
EXC 3 sınıfı ve diğer malzemeler için kapsamlı,
EXC 4 sınıfında tüm malzemeler için kapsamlı

Teknik bilgi seviyesi gerekmektedir.

Detaylı bilgi için EN 1090-2 Tablo 14 ve 15'e bakılmalıdır.

 

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.